Site plan
Ground floor plan
First floor plan
Cross section
Longitudinal section
Weiden Secondary School & Gym, more information
 
ProjectWeiden Secondary School & Gym
Year2013 - 2017
LocationRapperswil-Jona
ProgramSecondary School
Type of ProcurementInvited Competition, 1st Prize
StatusBuilt
ClientCity of Rapperswil-Jona
Size6'550 m2
CostCHF 27.5 Mio.
Team

Jeannette Kuo, Ünal Karamuk, Gilbert Berthold (project leader), Philipp Macke (project leader), Brian Jordan, Philipp Grossenbacher, Carla Häni, Markus Krieger, Philipp Klostermann, Adrien Comte, Luc Carpinelli, Zofia Roguska

Consultants

Construction Management: HSSP
Structural Engineer: Kartec Engineering with Pirmin Jung Ingenieure
Landscape Architecture: Atelier TP
M+P Engineer: Wirkungsgrad Ingenieure
Electrical Engineer + Lighting: Mettler+Partner
Building Physics + Acoustics: Pirmin Jung Ingenieure
Fire Safety: Pirmin Jung Ingenieure

The new school building brings an additional 24 classrooms, a double-gym, an assembly hall, and a myriad of administrative rooms and workshops onto an existing school campus. There were two initial design challenges: how to add a building that is three times the size of the existing secondary school without destroying the park-like atmosphere of the site; and how to create a stronger collective identity to the constellation of buildings. The solution of least impact was to create a singular volume that would stack the classrooms above a half-sunken sports hall. The existing plinth would be extended and modified as a common entry court for the two buildings, allowing them to be independent while connected underground.

The consolidated program means that on the ground floor the series of public spaces (lobby, assembly hall, and teachers’ lounges) bracket the void of the double height sports hall, creating an immediate adjacency and visual exchange. The gym, a program that is typically hidden from view or even housed in a separate structure, becomes the central life of the school.

On the floors above, the need to span the gym created a very deep plan punctuated by four courtyards. The depth offered an opportunity to introduce an informal study landscape, a generous space that functions simultaneously as the internal distribution. This programmatically undefined space breaks from the typical institutional character of secondary schools where form and program are often a tight fit, to suggest a spatial experience that can absorb the changing pedagogies in the years to come.

A ring of classrooms surrounds the central hall on each upper level, connected internally through an enfilade that allows the rooms to be flexibly paired. Large picture windows bring natural light into the classroom as well as a heightened sense of the outside.

Photography:  Mikael Olsson

You are trying to access this
website with an unsupported browser.
Please update your browser.