Unit diversity
Site plan
Lower floor plan
Ground floor plan
Upper floor plan
Roof plan
Longitudinal section
Cross section
House on A Slope, more information
 
ProjectHouse on A Slope
Year2017 - 2020
LocationZollikon
ProgramHousing
Type of ProcurementCommission
StatusIn Progress
ClientPrivate
Size695 m2
Cost-
Team

Jeannette Kuo, Ünal Karamuk, Andreas Papadantonakis (project leader), Noé Cuendet, Linda Hatava

Consultants

Construction Management: Merkli Degen Architekten
Structural Engineer: Ferrari Gartmann
M+P Engineer: Wirkungsgrad Ingenieure
Electrical Engineer: Kowner
Building Physics: EK Energiekonzepte

On the slopes just outside of Zurich, in an affluent neighborhood of single family homes, a client with an inherited property has a vision. Rather than adhere to common practice and contribute not only to ongoing sprawl but also to the shortage of affordable housing, he dreams of building a small tight knit community of multi-generational tenants on his single lot. Preferencing smaller and therefore more affordable units, the building is composed of six radically different unit types housed under the guise of a single mega villa – a stealth density that evades the prejudices of neighbors.

A gable roof allows the form to fit into the context while its ridge radically follows the slope of the terrain, maximizing buildable volume in a dumb replica of the zoning diagram. At the same time, an exaggerated eave cantilevering towards the south gives the building its distinctive character and a sheltered outdoor space for the garden unit.

Inside, the floors step with the landscape in a series of split levels that give spatial richness to the apartments. Each apartment has a private outdoor space while a variety of window types offer different relationships to the surroundings.

You are trying to access this
website with an unsupported browser.
Please update your browser.